Kolika je ušteda energije u pametnim kućama?

Istraživanja su pokazala da energije iz postojećih izvora ima sve manje, pa se tako sve glasnije govori o energetskoj efikasnosti. U skladu sa tim će sve zgrade u budućnosti morati da poseduju Energetske pasoše i u skladu sa stepenom energetske efikasnosti će porezi i takse za dobijanje dozvola za objekte biti niže. Tako da važnost uštede energije sve više prepoznaju razne institucije među kojima i banke, pa su tako u svoju ponudu uvrstile znatno povoljnije kredite za energetski efikasne projekte.

Propratni efekat nedostatka energije su i stalna poskupljenja energenata koja predstavljaju dodatni motiv za pronalaženje dodatnih načina za uštedu energije i sprečavanje nepotrebne potrošnje. Svi smo svesni da je veliki deo naših računa za električnu energiju upravo ta nepotrebna potrošnja, kada zaboravimo da isključimo svetlo, peglu, televizor itd. koja osim uvećanja troškova donosi i dodatni rizik po našu imovinu. Pored toga gotovo svi moderni uređaji troše izvesnu količinu električne energije čak i kada su isključeni npr. laptop, audio sistemi, televizori… i ta potrošnja može biti do 10% ukupne potrošnje. Zbog toga je potrebno pronaći način da uštedimo tako što ćemo uvek moći da isključimo uređaje bez obzira da li smo kod kuće ili ne.

Pametna kuća – isplativa kroz uštedu energije

pametna-kuca-usteda

Način na koji to možemo ostvariti uštedu energije do čak 50% je tako što ćemo našu kuću učiniti pametnom. Pored toga što nam pametna kuća omogućava da uređaje isključimo kada god to želimo bez obzira gde se nalazimo, uz sistem pametna kuća može se ostvariti dodatna ušteda energije tako što će sam sistem voditi računa kada treba isključiti ili uključiti određene uređaje. Pa ako takvom sistemu prepustimo upravljanje grejanjem, odnosno klimatizacijom možemo uštedeti i na ostalim energentima, a ne samo na električnoj energiji. Tako se može pravilnim korišćenjem sistema pametne kuće uštedeti i do 50% na mesečnim računima za energente.

Uz sve navedene činjenice postaje jasno da pametna kuća nije nikakav prestiž, već realna potreba pošto je u pitanju sistem koji će svojim radom doneti uštedu u mesečnim računima do 50% pa će tako sam sebe isplatiti, a kasnije možemo reći i da je to sistem čijim korišćenjem zarađujemo. Jedina dilema koja može ostati je koji su to sve uređaji kojima možemo upravljati i čijom automatizacijom možemo uštedeti.

Nikola Stefanović

This entry was posted in Pametna Kuća and tagged , , . Bookmark the permalink.