Prednosti sistema pametna kuća

prednosti pametnih kuca

Ideja pametne kuće postoji već više decenija, ali sama primena postaje jako popularna poslednjih desetak godina, jer se ceo koncept zasniva na potrebi savremene porodice da što kvalitetnije i sadržajnije provede, na žalost, sve kratkotrajnije zajedničke trenutke i slobodno vreme u svom domu. Na ceo sistem treba gledati kao na potrebu, a ne kao na prestiž. Nekada su ovakvi sistemi bili dostupni samo veoma bogatim ljudima, ali razvojem tehnologije i pojavom više poroizvođača opreme na tržištu sistemi su postali jeftiniji i kvalitetniji, samim tim i dostupni velikom broju ljudi koji žele da olakšaju i bolje organizuju svoj život.

Sam naziv „Pametna kuća“ govori da ovakav sistem treba da nam učini život jednostavnijim. Više ne treba da vodimo računa o tome da li smo isključili ringlu na šporetu, peglu, osvetljenje ili spustili roletne. Dovoljno je samo da pritisnemo jedan taster pri izlasku iz stanbenog prostora, da pokrenemo scenario „Odlazim od kuće“, i sve unapred zadate akcije će sistem sam da izvši. Na ovaj način korišćenja pametne kuće postižemo prevenciju od požara.

Prednosti sistema pametna kuća

Da li komšije i prolaznici treba da znaju da nismo kod kuće nekoliko dana? Pametna kuća im to neće dozvoliti. Sistem će u unapred određeno vreme podići roletne u dnevnoj sobi, uključiti svetlo u hodniku, posle nekoliko sati uključiti televizor dečijoj sobi i pojačati muziku u spavaćoj sobi. Svakog dana u različito vreme će sistem upravljati sa svim uređajima u kući, tako da stvori utisak da tu neko boravi.

Svaka kuća od 150m2 ima bar 30 sijalica od po 75W ili 100W snage. Koliko puta nam se dogodilo da zaboravimo da isključimo te sijalice koje troše energiju u prazno i samim tim stvaraju veće račune za struju? Pravilnom kontrolom osvetljenja, grejanja, klimatizacije i ventilacije, postižemo godišnje uštede od 20% do 50%.
Na stočiću u dnevnoj sobi nam stoji daljinski upravljač od televizora, muzičkog stuba, klima uređaja, IPTV-a. Da li je to previše daljinskih upravljača na jednom mestu? Pametna kuća nam obezbeđuje da upravljamo osvetljenjem, roletnama, kućnim aparatima, televizorom, muzičkim stubom ili klima uređajem, korišćenjem samo jednog daljinskog upravljača.

Komfor upravljanja ambijentom je veoma bitan aspekt ovakvih sistema. Poseban užitak nam donosi to da možemo unaprediti funkcije već postojećeg televizora. Preko televizora ćemo upravljati uređajima u kući, gledati omiljeni fim ili slušati muziku iz svoje kolekcije, gledati fotografije, vremensku prognozu ili pretraživati internet. Nije nam više potreban računar u kući.

Sistem pametna kuća možemo posmatrati na tri načina. Američko gledanje na ovakav sistem je sa strane multimedije i komfora, evropski pogled je na uštedi energije, dok Rusi najviše pažnje poklanjaju bezbednosti. tenLogic je uspeo da objedinji sva tri pogleda, što ga izdvaja od ostalih sličnih sistema.

This entry was posted in Pametna Kuća and tagged , , , . Bookmark the permalink.