Kako od običnog TV-a napraviti Smart TV?

Kako u Evropi tako i na našem tržištu je u poslednje vreme postao sve popularniji koncept Smart TV uređaja. Ono što tim uređajima daje glavnu prednost u odnosu na standardne televizore na koje smo navikli i koje svi već posedujemo u našim domovima je mogućnost povezivanja na internet kako bismo pogledali najnovije vesti, proverili e-mail-ove, pregledali novosti na popularnim društvenim mrežama poput Twitter-a, Facebook-a i drugih. Ono što se takođe jasno primećuje kao razlika Smart TV-a od ostalih televizora je i znatno viša cena koju korisnik treba da plati.

Upravo je ta cena ono što je vrlo čest kamen spoticanja prilikom kupovine Smart TV-a jer uvek tražimo više mogućnosti za što nižu cenu. Pored toga čest je i slučaj da televizor koji već koristimo u našem domu u potpunosti zadovoljava naše potrebe izuzev odsustva mogućnosti povezivanja na internet. Ono što se nameće kao rešenje za gore pomenute probleme je LogiTV kontroler koji pored toga što nam omogućava da za nižu cenu bilo koji već postojeći televizor nadogradimo mogućnostima koje poseduju Smart TV uređaji ostvarimo i dodatnu uštedu novca kroz upravljanje tenLogic sistemom kućne automatike koji donosi znatne uštede kroz smanjenje potrošnje električne energije i u naš dom unosi dodatni komfor.

pametna-kuca-smart-tv

Ako uzmemo u obzir da nam LogiTV kontroler pored svih mogućnosti Smart TV-a i komfora koji donosi kućna automatika kao deo tenLogic sistema donosi konstantnu uštedu lako možemo doći do zaključka da je u pitanju uređaj koji će sam sebe isplatiti. Ono što u smislu mogućnosti izdvaja LogiTV kontroler od Smart TV-a je i interna memorija koja nam omogućava da u njemu skladištimo svoje multimedijalne datoteke pa tako kasnije u svakom trenutku možemo pogledati omiljeni film, slušati omiljenu muziku ili pogledati fotografije kojih na LogiTV kontroler može stati i preko 40000.

Ono što takođe treba imati na umu je da proizvođači televizora često „zaboravljaju“ na korisnike pa tako ako kupite Smart TV ubrzo, za šest do dvanaest meseci, nakon Vaše investicije ćete posedovati uređaj koji je zastareo jer će u odnosu na novu generaciju televizora posedovati zastareo softver koji se ne može unaprediti bez dodatnih ulaganja.

Ako sve sumiramo možemo dođi do zaključka da običan televizor možemo uz pomoć LogiTV kontrolera nadograditi mogućnostima dosta skupljih modela televizora, ali i ostvariti veći komfor samog stanovanja uz konstantu uštedu novca koja se ogleda u smanjenju nepotrebnog trošenja električne energije.

Nikola Stefanović

Postavljeno u okviru Pametna Kuća |

Kolika je ušteda energije u pametnim kućama?

Istraživanja su pokazala da energije iz postojećih izvora ima sve manje, pa se tako sve glasnije govori o energetskoj efikasnosti. U skladu sa tim će sve zgrade u budućnosti morati da poseduju Energetske pasoše i u skladu sa stepenom energetske efikasnosti će porezi i takse za dobijanje dozvola za objekte biti niže. Tako da važnost uštede energije sve više prepoznaju razne institucije među kojima i banke, pa su tako u svoju ponudu uvrstile znatno povoljnije kredite za energetski efikasne projekte.

Propratni efekat nedostatka energije su i stalna poskupljenja energenata koja predstavljaju dodatni motiv za pronalaženje dodatnih načina za uštedu energije i sprečavanje nepotrebne potrošnje. Svi smo svesni da je veliki deo naših računa za električnu energiju upravo ta nepotrebna potrošnja, kada zaboravimo da isključimo svetlo, peglu, televizor itd. koja osim uvećanja troškova donosi i dodatni rizik po našu imovinu. Pored toga gotovo svi moderni uređaji troše izvesnu količinu električne energije čak i kada su isključeni npr. laptop, audio sistemi, televizori… i ta potrošnja može biti do 10% ukupne potrošnje. Zbog toga je potrebno pronaći način da uštedimo tako što ćemo uvek moći da isključimo uređaje bez obzira da li smo kod kuće ili ne.

Pametna kuća – isplativa kroz uštedu energije

pametna-kuca-usteda

Način na koji to možemo ostvariti uštedu energije do čak 50% je tako što ćemo našu kuću učiniti pametnom. Pored toga što nam pametna kuća omogućava da uređaje isključimo kada god to želimo bez obzira gde se nalazimo, uz sistem pametna kuća može se ostvariti dodatna ušteda energije tako što će sam sistem voditi računa kada treba isključiti ili uključiti određene uređaje. Pa ako takvom sistemu prepustimo upravljanje grejanjem, odnosno klimatizacijom možemo uštedeti i na ostalim energentima, a ne samo na električnoj energiji. Tako se može pravilnim korišćenjem sistema pametne kuće uštedeti i do 50% na mesečnim računima za energente.

Uz sve navedene činjenice postaje jasno da pametna kuća nije nikakav prestiž, već realna potreba pošto je u pitanju sistem koji će svojim radom doneti uštedu u mesečnim računima do 50% pa će tako sam sebe isplatiti, a kasnije možemo reći i da je to sistem čijim korišćenjem zarađujemo. Jedina dilema koja može ostati je koji su to sve uređaji kojima možemo upravljati i čijom automatizacijom možemo uštedeti.

Nikola Stefanović

Postavljeno u okviru Pametna Kuća | Tagovi: , ,

Kojim uređajima možemo upravljati u pametnoj kući?

Pametna kuća nam daje mogućnost upravljanja svim uređajima koji rade na električnu energiju. Uređaje korisnik može uključiti/isključiti, podesiti količinu svetla ili podesiti temperaturu klima uređaja ili termostata za kotao za grejanje, otvoriti prozor, podići ili spustiti roletne. Možete upravljati pojedinačnim uređajima ili scenarijima.

upravljanje uredjajima u pametnoj kuci

Grupe uređaja kojima najčešće upravljamo:

  • Upravljanje osvetljenjem
  • Upravljanje roletnama, tendama i zavesama
  • Upravljanje kućnim aparatima
  • Upravljanje klimatizacijom i grejanjem
  • Upravljanje garažnim vratima, kapijom i rampom
  • Upravljanje bazenom i saunom
  • Upravljanje zalivnim sistemom
  • Upravljanje alarmnim sistemom
  • Upravljanje video nadzorom

tenLogic sistem kućne automatike se može prilagoditi bilo kom brendu uređaja koji se koriste u domaćinstvu. Jednostavno se instalira i nadograđuje u prostor koji se već koristi, bez izmena u enterijeru (budući korisnik sistema nema dodatnih ulaganja u postavljanje nove instalacije, adaptacije postojećeg prostora (u smislu razbijanja zidova, provlačenja novih kablova, krečenja…).


Kako možemo da upravljamo uređajima u pametnoj kuci?

Postoji više načina upravljanja uređajima:

1. Upravljanje prekidačima – Ne menjate vaše navike, već osvetljenjem upravljate preko prekidača koje ste koristili pre instalacije sistema pametna kuća. Sistem se prilagođava galanteriji bilo kog proizvođača.

2. Upravljanje tasterima za scenarija – Najjednostavniji način upravljanja. Pritiskom na taster pored ulaznih vrata, pokrećete scenario „Izlazim iz kuće“, i sistem spusti roletne, isključi osvetljenje, priključnicu za peglu, šporet. Jednostavno prilagodi ambijent Vašim navikama.

3. Upravljanje daljinskim upravljačem – Na ovaj način povećavate komfor stanovanja. Dovoljan je samo jedan tenLogic daljinski upravljač da upravljate da televizorom, muzikom i kućnom automatikom. Upravljate svim uređajima u svim prostorijama u kući, iz jedne prostorije preko jednog daljinskog upravljača.

4. Upravljanje kućnom automatikom preko televizora – Unapredite vaš televizor. Upravljate sa kućnom automatikom, filmovima, muzikom, fotografijama, vremenskom prognozom, internetom…, na televizoru koji već koristite.

5. Upravljanje preko uređaja sa android operativnim sistemom – Jednostavno uključujete klima uređaj, kotao za grejanje, bojler, svetla… preko telefona ili tablet pc-a sa ANDROID platformom, iz objekta ili sa udaljene lokacije.

6. Upravljanje preko fiksnog telefona – Pozovete fiksni broj telefona u vašem stanu, i jednostavnom kombinacijom brojeva na tastaturi uključite ili isključite željeni uređaj.

Aleksandar Stefanović, dipl.inž.el.

Postavljeno u okviru Pametna Kuća | Tagovi: , ,

Isplativost ugradnje sistema pametan stan

Kao kupac postaviću sledeće pitanje: “Da li ću kupiti pametan stan ili stan standardne gradnje?“

Kao investitor postaviću sledeće pitanje: “Kako da se stanovi koje gradim razlikuju od ostalih i na taj način ih lakše prodam?  Da li postoji isplativost ugradnje sistema pametan stan?“

Koliko je isplativa ugradnja sistema pametan stan?

Kupac stana koji je automatizovan ostvaruje značajne uštede, od 20% do 50% pri pravilnom korišćenju ovakvog sistema. Pored toga, njegov stan je dosta bezbedniji, jer ne mora da razmišlja da li je isključio šporet ili priključnicu za peglu. Naravno, komfor je veoma bitan, iz svoje fotelje preko svog daljinskog upravljača, tablet pc-a, mobilnog telefona ili računara prilagodi atmosveru gladanju filma, ili večeri za dvoje ili jutarnjoj gimnastici.

Investitor stana sa daljinskim upravljanjem uređajima treba da ponudi kupcu nešto više. Svaki novoizgrađeni stan ima parket, kvalitetne pločice, tuš kabinu, interfon, kablovsku televiziju. To je trenutno standard u zgradarstvu. Automatizovan stan će povećati cenu gradnje stana za 25 do 35€∕m² i ako takav stan nazove pametnim stanom, prodaće ga brže od konkurencije za istu ili veću cenu po kvadratu. U Srbiji trenutno ima oko 13000 neprodatih stanova, sistem pamenih stanova je rešenje za to.

Pametan stan – velika ušteda na dugi rok

pametan-stan-usteda

Isplativost ugradnje sistema pametan stan jeste ušteda energije, bezbednost, bolja cena na tržištu. Ono što izdvaja tenLogic od ostalih sistema kućne automatike je to što pri instalaciji nije potrebno provlačiti nove instalacije (nema razbijanja zidova i novog krečenja). Sistem koristi galanteriju bilo kog proizvođača. Za upravljanje roletnama, osvetljenjem, se koriste tablet pc, mobilni telefon, računar koji kupac već koristi, što dovodi do toga da je sistem jeftiniji od sličnih sistema na tržištu.

Cena nije jedini parametar pri odluci kupca o kupovini. Većini kupaca je važnija ušteda koju ostvari u situaciji da uključi klima uređaj sat vremena pre dolaska u stan, umesto da klima bude uključena sve vreme dok je na poslu. Potrošnja električne energije može da se ograniči, a zadatak pametnog stana je da isključi poslednje uključeni uređaj ako dođe do prekoračenja u potrošnji.

Aleksandar Stefanović
Diplomirani inženjer elektrotehnike

Postavljeno u okviru Pametan stan | Tagovi: , , , , ,

Prednosti sistema pametna kuća

prednosti pametnih kuca

Ideja pametne kuće postoji već više decenija, ali sama primena postaje jako popularna poslednjih desetak godina, jer se ceo koncept zasniva na potrebi savremene porodice da što kvalitetnije i sadržajnije provede, na žalost, sve kratkotrajnije zajedničke trenutke i slobodno vreme u svom domu. Na ceo sistem treba gledati kao na potrebu, a ne kao na prestiž. Nekada su ovakvi sistemi bili dostupni samo veoma bogatim ljudima, ali razvojem tehnologije i pojavom više poroizvođača opreme na tržištu sistemi su postali jeftiniji i kvalitetniji, samim tim i dostupni velikom broju ljudi koji žele da olakšaju i bolje organizuju svoj život.

Sam naziv „Pametna kuća“ govori da ovakav sistem treba da nam učini život jednostavnijim. Više ne treba da vodimo računa o tome da li smo isključili ringlu na šporetu, peglu, osvetljenje ili spustili roletne. Dovoljno je samo da pritisnemo jedan taster pri izlasku iz stanbenog prostora, da pokrenemo scenario „Odlazim od kuće“, i sve unapred zadate akcije će sistem sam da izvši. Na ovaj način korišćenja pametne kuće postižemo prevenciju od požara.

Prednosti sistema pametna kuća

Da li komšije i prolaznici treba da znaju da nismo kod kuće nekoliko dana? Pametna kuća im to neće dozvoliti. Sistem će u unapred određeno vreme podići roletne u dnevnoj sobi, uključiti svetlo u hodniku, posle nekoliko sati uključiti televizor dečijoj sobi i pojačati muziku u spavaćoj sobi. Svakog dana u različito vreme će sistem upravljati sa svim uređajima u kući, tako da stvori utisak da tu neko boravi.

Svaka kuća od 150m2 ima bar 30 sijalica od po 75W ili 100W snage. Koliko puta nam se dogodilo da zaboravimo da isključimo te sijalice koje troše energiju u prazno i samim tim stvaraju veće račune za struju? Pravilnom kontrolom osvetljenja, grejanja, klimatizacije i ventilacije, postižemo godišnje uštede od 20% do 50%.
Na stočiću u dnevnoj sobi nam stoji daljinski upravljač od televizora, muzičkog stuba, klima uređaja, IPTV-a. Da li je to previše daljinskih upravljača na jednom mestu? Pametna kuća nam obezbeđuje da upravljamo osvetljenjem, roletnama, kućnim aparatima, televizorom, muzičkim stubom ili klima uređajem, korišćenjem samo jednog daljinskog upravljača.

Komfor upravljanja ambijentom je veoma bitan aspekt ovakvih sistema. Poseban užitak nam donosi to da možemo unaprediti funkcije već postojećeg televizora. Preko televizora ćemo upravljati uređajima u kući, gledati omiljeni fim ili slušati muziku iz svoje kolekcije, gledati fotografije, vremensku prognozu ili pretraživati internet. Nije nam više potreban računar u kući.

Sistem pametna kuća možemo posmatrati na tri načina. Američko gledanje na ovakav sistem je sa strane multimedije i komfora, evropski pogled je na uštedi energije, dok Rusi najviše pažnje poklanjaju bezbednosti. tenLogic je uspeo da objedinji sva tri pogleda, što ga izdvaja od ostalih sličnih sistema.

Postavljeno u okviru Pametna Kuća | Tagovi: , , ,

Pametna Kuća

Sistem pametna kuća, (kućna automatika) za kuće, stanove, poslovne prostore, bolnice, restorane …

ELSAT je razvio sistem tenLogic, koji na najsavremeniji način povezuje i kontroliše sve vitalne funkcije u kući, stanu, poslovnom prostoru.
Sistem pametna kuća omogućava Vam :

Upravljanje osvetljenjem
Upravljanje roletnama, tendama i zavesama
Upravljanje kućnim aparatima
Upravljanje klimatizacijom i grejanjem
Upravljanje garažnim vratima, kapijom i rampom
Upravljanje bazenom i saunom
Upravljanje zalivnim sistemom
Upravljanje alarmnim sistemom
Upravljanje video nadzorom

Pametna Kuća

U zavisnosti od veličine kuće, stana, predložicemo Vam sistem koji najviše odgovara Vašim potrebama i životnim navikama. Naravno Vaše želje su primarne, i mi ćemo dizajnirati sistem Pametna kuća po Vašim zahtevima.

Pametna Kuća cene

pametna kuća

Cene za pametne kuće, zavise od veličine objekta, funkcija koje želite da imate, segmenata kojima želite upravljati, načina na koji želite da upravljate sistemom. Cena za tenLogic sistema počinje već od 25 Evra za kvadratni metar.

Postavljeno u okviru Pametna Kuća |